Blaasontsteking bij kinderen

Blaasontsteking bij kinderen
Bij kinderen met koorts zonder een duidelijke oorzaak word in 6 procent van alle gevallen een blaasontsteking geconstateerd. Het is dan ook raadzaam om dit zo snel mogelijk te traceren. Het risico is dat de nieren op langere duur aangetast kunnen worden.

Enkele verschijnselen bij jongere kinderen is dat ze veel huilen en dat hun urine vaak stinkt. Buikpijn, braken, diarree of afwijkend plasgedrag kunnen erop duiden dat er een urineinfectie is.

Bij iets wat oudere kinderen is er meestal pijn aanwezig bij het urineren. Andere symptomen als buikpijn, bloed bij de urine, of ongelukjes met broekplassen kunnen ook aan de orde zijn.

Een infectie bij kinderen van 3 tot 5 jaar kan vaak veroorzaakt worden door het ophouden van hun urine en het niet goed legen van de blaas. De infectie wordt veroorzaakt door de bacteriën uit de darmen.

Blaasontstekingen komen ook bij kinderen vaker voor bij meisjes dan jongens. De urinebuis bij meisjes is korter dan die van de jongens. Hierdoor kunnen de bacteriën gemakkelijker bij de urinebuis komen. Als kinderen te weinig drinken kan dit ook lijden tot een blaasontsteking.

Mochten één van de klachten voordoen, dan is het raadzaam om langs de huisarts te gaan. Deze kan de urine op kweek zetten, waarna er gekeken kan worden of er daadwerkelijk sprake is van een blaasontsteking.

Een blaasontsteking Zelftest bestelt u bij deze drogist.

Of bestel Blaasontsteking preventief of als kuur.

Enkele tips ter voorkoming van een blaasontsteking.

Let er vooral op dat u kind voldoende drinkt.
Is uw kind al zindelijk dan is het van belang dat ze hun blaas helemaal leeg plassen. Bacteriën kunnen zo dan niet gaan nestelen in de blaas.
Laat kinderen hun billen van voor naar achteren afvegen.
Laat uw kind vooral zittend plassen en laat hem of haar de tijd nemen

Bij eventuele vragen kunt u zich het beste tot uw behandelaar wenden.