Blaasontsteking oorzaken

Een blaasontsteking, een infectie aan de urineweg, is een aandoening aan deze urinewegen. De ontsteking is terug te vinden in de blaas, de urineleiders en/of de urinebuis.

Laat een blaasontsteking snel behandelen, want hiermee voorkomt u een verdere ontsteking aan de nieren. Ook wel nierbekkenontsteking genoemd.

De oorzaak van een infectie van de urineweg ontstaat doordat bacteriën vanuit de anus in de urinebuis en in de blaas terecht komen. Vrouwen hebben een kortere urinebuis, waardoor bacteriën gemakkelijker de blaas binnendringen dan bij een man. De bacterie hecht zich aan de blaaswand en veroorzaakt zo de blaasontsteking. Zodra het aantal bacteriën in grote hoeveelheden op- of in de slijmvliezen groeit, ontstaat er een ontsteking reactie vanuit het lichaam om deze bacteriën weg te krijgen.

Als de blaas niet helemaal leeg geplast wordt krijgen de bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen en hierdoor zal er sneller een blaasontsteking optreden.

Een blaasontsteking kunt u herkennen aan de volgende symptomen

 • Pijn tijdens het urineren
 • Regelmatig kleine beetjes urineren, terwijl u denkt dat u nodig moet plassen
 • Pijnlijk en drukkend gevoel in de onderbuik en/of rug
 • Urine ruikt onaangenaam en ziet er troebel uit
 • Sommige gevallen: bloed in urine
 • Misselijkheid en soms neiging tot braken
 • Koorts en/of rillingen
 • Overige gerelateerde symptomen

Een blaasontsteking Zelftest bestelt u bij deze drogist.

Of bestel Blaasontsteking preventief of als kuur.

Chronische blaasontsteking oorzaken
Indien je regelmatig last van blaasontstekingen hebt, is het raadzaam om langs een uroloog te gaan. De uroloog kan dan de oorzaak vaststellen van de blaasontsteking.
Mogelijke oorzaken van een chronische blaasontsteking kunnen zijn:

 • Blaas- of nierstenen
 • Bacteriën die ongevoelig zijn voor de gekozen behandeling
 • Nieuwe bacteriën kunnen een nieuwe infectie veroorzaken
 • Bacteriën die tijdens het vrijen het lichaam binnen komen
 • Tijdens de menopauze wisselende oestrogeenspiegel
 • Genetische aanleg

Blaasontsteking oorzaken kinderen
Blaasontstekingen komen ook bij kinderen vaker voor bij meisjes dan jongens. Als kinderen te weinig drinken kan dit de oorzaak zijn van een blaasontsteking.
Een blaasontsteking bij kinderen tussen de 3 tot 5 jaar wordt vaak veroorzaakt door het ophouden van urine en het niet goed legen van de blaas. De infectie wordt veroorzaakt door de bacteriën uit de darmen.

Blaasontsteking oorzaken mannen
Mannen met een vergrootte prostaat die hun blaas niet goed kunnen leegplassen hebben een grote kans op een blaasontsteking. Bacteriën kunnen groeien in de achtergebleven urine. De blaasontsteking word in de meeste gevallen veroorzaakt door de bacteriën die in de darm leven en die dan via de urinebuis naar binnen komen. Mensen die suikerziekte hebben zijn erg vatbaar voor een blaasontsteking.

Mannen hebben ook nog een grote kans dat er meer aan de hand is en andere oorzaken kunnen meespelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld blaasstenen. Een prostaatvergroting of een bijbal ontsteking zijn ook enkele blaasontsteking symptomen die op kunnen treden bij mannen.

Blaasontsteking oorzaken vrouwen
Een andere mogelijke oorzaak is seks, één van de grootste risicofactoren van een blaasontsteking bij vrouwen. Dit komt door de bewegingen tijdens het vrijen. Hierdoor kunnen de bacteriën bij de urinebuis komen.
Een tip is dan ook om na het vrijen je blaas goed te legen.

Tijdens een zwangerschap heeft de vrouw een vergrootte kans op blaasontstekingen. Door de zwangerschap of door een ontsteking waardoor de urineleider vernauwd is. Bacteriën kunnen dan goed huis houden. Hierdoor is de kans groter op een blaasontsteking.